Dev Team MFP desktop

Moderné farebné multifunkčné tlačiarne Sharp: Rozhovor s vývojármi o najnovších technológiách a ekologických inováciách

Už viac ako 50 rokov je spoločnosť Sharp lídrom v oblasti kancelárskych technológií. Celý príbeh sa začal odvíjať analógovými kopírkami v roku 1972 až po dnešné plne digitálne multifunkčné tlačiarne (MFP), ktoré sú nenahraditeľnými nástrojmi na dosahovanie maximálnej produktivity.

S vývojom globálnych trendov a moderných pracovísk sa menia aj požiadavky na multifunkčné zariadenia. Spoločnosť Sharp neustále inovuje produkty, ktoré spĺňajú potreby zákazníkov nielen z hľadiska technológií, ale aj z hľadiska jednoduchého používania a dizajnu. Dokladom toho sú naše úplne nové multifunkčné tlačiarne najnovšej generácie, ako je Sharp BP-70C65 alebo Sharp BP-60C45

Navrhovanie nových produktov, ktoré nielen inovujú, ale aj zvyšujú efektivitu a udržateľnosť, vyžaduje čas a oddanosť celého tímu. Na vývoji najnovšej generácie multifunkčných tlačiarní Sharp sa podieľalo mnoho ľudí a produkt je výsledkom vynaliezavosti a kreativity tých, ktorí naň nazerali z rôznych uhlov pohľadu.  

Zišli sme sa s pánmi Furusawom, Hiranom a Taguchim z vývojového tímu spoločnosti Sharp so sídlom v Japonsku, aby sme nahliadli pod pokrievku ich tajomstva pri vytváraní pokročilých zobrazovacích a ekologických technológií a zistili, ako najnovšia generácia multifunkčných tlačiarní vylepšuje to, čo už bolo skúmané mnohokrát predtým.  

Otázka: Aké je trhové prostredie v oblasti digitálnych plnofarebných multifunkčných tlačiarní?   
Pán Furusawa: V celosvetovom meradle dochádza k posunu v povedomí o problematike ochrany životného prostredia, ako je zjavné z dodržiavania cieľov udržateľného rozvoja (SDGs), perspektív ESG (Environmental, Social, and Governance) a cirkulárnej ekonomiky, čo je zjavné najmä v Európe. V Japonsku sa tiež presadzujú požiadavky na znižovanie dopadov na životné prostredie, ako je napríklad udržateľné zadávanie verejných zákaziek agentúrou pre životné prostredie.  
Svet sa mení tak, že sú uprednostňované ekologicky šetrnejšie výrobky na každodenné použitie. Okrem toho si kancelárski pracovníci stále viac uvedomujú, v akom prostredí chcú pracovať, a chcú pracovať v pohodlnejšom prostredí. 
Vplyv Covidu na konci roku 2019 medzitým priniesol zmeny v spôsobe práce. Rozšíril sa napríklad koncept práce na diaľku bez nutnosti dochádzať do kancelárie, čo vyvolalo potrebu, aby aj multifunkčné zariadenia tento spôsob použitia podporovali. Preto vyvíjame produkty, ktoré na tieto zmeny reagujú. 

Otázka: Akým spôsobom ste dopad na životné prostredie znížili?  
Pán Hirano: V posledných rokoch sa kvôli rastúcemu povedomiu o životnom prostredí stali dôležitou témou úspory energie. V reakcii na to sa naša spoločnosť zamerala aj na vývoj tonerov pre multifunkčné tlačiarne a hardvérových technológií zohľadňujúcich úsporu energie.    

Otázka: Aké technológie na úsporu energie teda boli v oblasti tonerov vyvinuté? 
Pán Hirano: Najviac energie v multifunkčných tlačiarňach spotrebuje proces tavenia tonera. Zníženie teploty tavenia tak hrá z pohľadu úspory energie v multifunkčných tlačiarňach dôležitú rolu. Zlepšenia v oblasti tonera sa zamerali na zníženie veľkosti jeho častíc, optimalizáciu novej metódy tavenia, došlo tiež k preskúmaniu materiálu tonera, aby sa dosiahla nízka teplota tavenia tonera a súčasne jeho tepelnej odolnosti a stability.  
Okrem úspory energie vďaka zníženiu teploty tavenia hrá menšia veľkosť častíc tonera rolu aj pri zlepšovaní kvality obrazu, čo umožňuje tlačiť presnejšie snímky. Zlepšenie možností nanášania tonera pri nízkych teplotách však prináša dôsledok, že sa toner všeobecne taví pri nižšej teplote, takže je nutné prijať opatrenia, ktoré zabraňujú jeho taveniu aj počas prepravy a skladovania. Z tohto dôvodu sme opakovane s ďalšími oddeleniami spolupracovali na návrhu materiálov pre tonery, výbere aditívnych zložiek, zvažovali vhodné metódy hodnotenia a nakoniec sa nám vďaka metóde pokusov a omylov podarilo vytvoriť súčasné zloženie tonera a uviesť ho na trh.

Otázka: Ako je to s vývojom energeticky úsporných technológií z hľadiska hardvéru?  
Pán Taguchi: Zamerali sme sa aj na zníženie spotreby energie nevyhnutnej na fixáciu tonera, pretože aj tento proces je vysoko energeticky náročný. Teraz sme dosiahli ďalšie zníženie pomocou metódy fixácie s využitím podložky, pričom sme túto technológiu použili úplne prvýkrát.
Pri konvenčnej metóde fixácie sa teplo prenášalo nepriamo prostredníctvom ohrievacej lampy, valca a tavného pásu. Metóda fixačnej podložky skracuje čas zahrievania priamym ohrevom taviaceho pásu pomocou ohrievacej lampy a vďaka prenosu tepla na papier na veľkej ploche pomocou taviacej podložky dochádza k účinnému prenosu tonera na papier pri nízkom tlaku. Vďaka tomu sa toner prichytí na papier.  
V dôsledku toho sa nám v porovnaní s predchádzajúcim modelom podarilo znížiť spotrebu energie fixačnej jednotky až o 30 %*, čím sme dosiahli najnižšiu spotrebu energie v rámci odvetvia a dlhšiu životnosť tavného pásu, ktorá je približne dvakrát dlhšia než pri predchádzajúcom modeli.  
Spočiatku bolo veľmi ťažké novú metódu fixácie pomocou podložky aplikovať a súčasne dosiahnuť dlhú životnosť tavného pásu, ktorá je na trhu veľmi žiadaná. Aby sme ďalej zlepšili úsporu energie, zvolili sme tenký tavný pás na báze kovu, ktorý ľahko vedie teplo a súčasne je odolný, a upravili sme technológiu regulácie tepla tak, aby mu čo najlepšie vyhovovala.  
Okrem toho, ak je vzájomná poloha taviaceho pásu a prítlačného valca nekonzistentná v dôsledku odchýlok dielov, ktoré vznikajú počas výroby, bude sa taviaci pás počas otáčania posúvať zo strany na stranu, čo má negatívny vplyv na životnosť taviaceho pásu. 
Z tohto dôvodu sme zaviedli opatrenia na predĺženie životnosti taviaceho pásu, vrátane mechanizmu a ovládania, ktoré vyššie uvedené posuvy automaticky koriguje. Tento mechanizmus a ovládanie niekedy spôsobovali problémy s kvalitou výtlačkov, ale podarilo sa nám ich optimalizovať pomocou úpravy tvaru dielov, nastavením mechanizmu aj ovládania. Následnými opakovanými testami vplyvu na jeho starnutie sme nakoniec dosiahli približne dvakrát dlhšiu životnosť tavného pásu než pri predchádzajúcom modeli. 

* Porovnanie spotreby energie fixačnej jednotky modelu MX-2661 a BP-70C26

Otázka: Ako ste reagovali na zmeny v štýle práce?  
Pán Furusawa: Spôsob práce sa zmenil, a to nielen v dôsledku vplyvu pandémie Covid, ale aj tam, kde si ľudia v rámci jedného oddelenia rozdelili pracovné miesta, napríklad na tie, ktoré pôsobia z prostredia kancelárií a tie, ktoré pracujú na diaľku. V súčasnosti ľudia častejšie než predtým zdieľajú informácie prostredníctvom videokonferencií a ukladajú dáta na cloudové servery. Tieto možnosti boli k dispozícii už v predchádzajúcich modeloch, ale pri tomto modeli multifunkčným zariadením umožňujeme prepojiť sa priamo s existujúcimi cloudovými službami (napr. Disk Google a Dropbox) a uľahčiť tak zdieľanie dát. 
Okrem toho sme umožnili jednoduché prepojenie nášho radu BP so službou Microsoft Teams, ktorú stále viac používateľov využíva v súvislosti s nárastom podielu práce na diaľku. Pri správnom nastavení je možné naskenované papierové dokumenty ukladať priamo z multifunkčnej tlačiarne na cloudový server, napríklad služby Teams, na použitie pri videokonferenciách, materiály pre schôdzky potom je možné tlačiť priamo z multifunkčnej tlačiarne bez nutnosti sťahovania do počítača.  
Multifunkčná tlačiareň sa pripája ku cloudu a je možné ju tiež ľahko prepojiť so smartfónmi a mobilnými zariadeniami. S rastúcim počtom zariadení a sietí, ktoré je možné prepojiť, sa zvyšujú aj požiadavky na zabezpečenie. Preto sme pripravili voliteľný súbor na detekciu vírusov. Multifunkčná tlačiareň tak je schopná detegovať akékoľvek dáta obsahujúce vírus alebo malware a prijať opatrenia na ochranu pred šírením dát do ďalších pripojených kancelárskych zariadení. 

Otázka: Nové modely majú novú farbu a dizajn emblémov – môžete nám tieto zmeny priblížiť?   
Pán Tsutsui: Aby sme vyjadrili svoj záväzok starať sa o životné prostredie, vykonali sme dve zásadné zmeny dizajnu. Prvú z nich predstavuje použitie sivej farby na vonkajšej strane krytu multifunkčných tlačiarní, aby sa hodili do rôznych kancelárskych priestorov, čo je reakcia na zmenu farieb požadovaných pre kancelárske priestory z bielej/čiernej na tlmenejšie, neutrálne tóny.  
Druhou je obnovenie dizajnu emblémov (symbol listu). Od roku 2005 majú naše multifunkčné tlačiarne v znaku symbol listu, ktorý vyjadruje naše úsilie o zníženie dopadu na životné prostredie, napríklad o zníženie spotreby energie. V posledných rokoch sme v súvislosti s rastúcim záujmom o znižovanie dopadu na životné prostredie zmenili dizajn tohto emblému, aby vyjadroval rôznorodosť našich snáh o ochranu životného prostredia. 
Konkrétne existovali celkovo štyri rôzne návrhy týchto emblémov, jeden farebný, jeden čiernobiely, jeden pre modely do formátu A3 a jeden do formátu A4. Aby sme ešte viac zdôraznili naše ekologické zmýšľanie, zjednotili sme farebný dizajn emblémov na jedinú tyrkysovo modrú farbu a odstránili sme podklad, aby sme vytvorili jednoduchý, ale pôsobivý dizajn. 

Záverom  
Napriek tomu, že sa technológie od čias prvých kopírok Sharp radikálne zmenili, náš záväzok k inováciám zostáva naďalej rovnako pevný. Úplne nový rad farebných multifunkčných tlačiarní Sharp BP tak pokračuje v tomto odkaze – prináša špičkovú rýchlosť, kvalitu a ekologický dizajn, aby vaša kancelária fungovala na najvyššej úrovni. 

Ak sa chcete dozvedieť viac o najnovšej generácii farebných multifunkčných tlačiarní Sharp, spojte sa s nami

Verzia tohto článku sa prvýkrát objavila na našom Globálnom blogu.