A faded sales brochure from 1972 showing the specification of a Sharpfax copier

Sharp Sharpfax SF-201: Priekopník na ceste spoločnosti Sharp do sveta kopírok

Prvá kopírka od spoločnosti Sharp, Sharpfax SF-201, uvedená na trh v roku 1972, získala prestížnu certifikáciu „Dedičstvo kopírovacích strojov“ od japonskej Imaging Society (ISJ). Pozrime sa na históriu a vývoj tohto prielomového zariadenia, ktoré zásadne ovplyvnilo celý priemysel.

Spoločnosť Sharp si vybudovala silnú reputáciu vďaka zariadeniam, ktoré prinášajú inovácie a podporujú zmeny vo firmách všetkých veľkostí. Sharpfax SF-201 je jedným z najvýraznejších príkladov tohto prístupu k digitálnej transformácii. Táto revolučná kopírka, uvedená na trh v roku 1972, nielenže znamenala vstup spoločnosti Sharp na trh kopírok, ale tiež zohrala kľúčovú úlohu v utváraní budúcnosti dokumentačnej technológie v Japonsku a na celom svete.

Japonská organizácia Imaging Society of Japan nedávno ocenila model Sharpfax SF-201 certifikáciou „Copying Machine Heritage (Dedičstvo kopírovacích strojov)“, čo je dôkazom jeho globálneho dopadu. Toto prestížne ocenenie zdôrazňuje nielen technické a priemyselné úspechy tejto kopírky, ale aj jej zásadnú úlohu v rozvoji japonského kopírovacieho priemyslu. Certifikačný ceremoniál sa konal 12. júna 2024 na Tokijskom technologickom inštitúte, kde pán Mitsuru Tokuyama, viceprezident divízie Smart Business Solutions BU, prevzal toto vyznamenanie v mene spoločnosti Sharp.

Vývoj Sharpfax SF-201 

Pre spoločnosť, ktorá bola do tej doby známa predovšetkým svojimi kalkulačkami, bol prechod na trh kopírok reakciou na rastúci tlak maloobchodníkov s kancelárskym vybavením, ktorí potrebovali rozšíriť svoj sortiment. V roku 1969 preto Sharp zostavil tím šiestich expertov z oddelenia výskumu a vývoja priemyselných zariadení, aby vyvinuli novú radu produktov zameraných priamo na podnikových zákazníkov.

Počiatočná fáza návrhu a predvýroby prebiehali relatívne hladko, avšak tím sa potýkal s problémami pri dosahovaní konzistentnej kvality obrazu na papieri, pričom výsledky boli veľmi premenlivé. Problém nespočíval v samotnom stroji, ale skôr v textúre papiera, konkrétne v smere vlákien.

Vývojový tím nebol oboznámený s rozdielmi medzi dlhými a krátkymi vláknami papiera. Pri riešení tohto problému však získal cennú skúsenosť: špičková kopírka nemôže fungovať v izolácii, musí sa vedieť prispôsobiť a reagovať na vonkajšie faktory.  

To platí rovnako dnes ako v 60. rokoch, ak nie viac. Súčasné kopírky už nepracujú iba s papierom, ale aj s radom ďalších technológií, ako sú pevné disky, sieťové riešenia, bezpečnostné systémy a dokonca aj cloudové aplikácie.

Sharp Fax 1974

Sharp Sharpfax SF-201, ktorý bol výsledkom tohto vývojového procesu, bol kopírovací stroj využívajúci mokrý proces a nepriame elektrostatické nabíjanie. Táto kopírka používala elektrofaxovú metódu, čo je elektrografická technika založená na fotovodivosti polovodičov. Tento inovatívny prístup výrazne odlišoval SF-201 od vtedy bežných diazo kopírok, ktoré boli známe svojím čpavkovým zápachom, problémami s odfarbovaním a miešaním farieb.

Sharpfax SF-201, schopný produkovať 10 kópií za minútu na papier formátu A4, bol pri svojom uvedení na trh najrýchlejšou kopírkou vo svojej cenovej kategórii. Tento výkon bol umožnený vďaka niekoľkým inovatívnym konštrukčným prvkom, vrátane pohonného mechanizmu s pružinovým západkovým systémom pre sklo dokumentov a bavlneného valčeka pre sušenie.  

Inžinieri spoločnosti Sharp kládli veľký dôraz na užívateľskú prívetivosť a zahrnuli do návrhu rad funkcií, ktoré zjednodušujú používanie – prístup, ktorý uplatňujeme aj u našich najnovších modelov tlačiarní a kopírok. Vďaka tomu boli všetky ovládacie prvky Sharpfax SF-201 umiestnené na jednom mieste, čo zaisťovalo ľahkú a intuitívnu obsluhu.

Stroj tiež obsahoval automatický zásobník papiera, blikajúcim svetlom signalizujúcim nedostatok papiera a odpočítavaciu lampu, ktorá zobrazovala počet zostávajúcich kópií.

V nasledujúcich štyroch rokoch po uvedení na trh predstavila spoločnosť Sharp ďalších 10 modelov v tejto sérii, čo potvrdzuje vysokú kvalitu produktu a jeho obľúbenosť na trhu. Úspech tohto kopírovacieho stroja upevnil postavenie spoločnosti Sharp ako seriózneho hráča na trhu kancelárskeho vybavenia a doplnil jej už silnú pozíciu v oblasti kalkulačiek. 

Úspech modelu Sharp Sharpfax SF-201 sa stal vzorom pre prístup spoločnosti Sharp k vývoju kopírok, s dôrazom na jednoduchosť použitia a vlastné technológie, ktoré boli v mnohých prípadoch priekopnícke v rámci celého odvetvia. Táto filozofia naďalej ovplyvňuje našu divíziu kopírok a vedie k zavádzaniu mnohých prielomových technológií v ďalších modeloch. Naším cieľom je vyrábať produkty, ktoré spĺňajú potreby našich zákazníkov. Ak sa chcete dozvedieť viac o tlačových riešeniach Sharp, neváhajte nás kontaktovať