Print predictions Part 1

Trendy a predpovede pre oblasť tlače do roku 2024: AI, zabezpečenie tlače a cloudové dáta

V roku 2024 bude tlač čeliť mnohým rovnakým výzvam a príležitostiam ako v posledných 12 mesiacoch. Tlač ako taká je síce vyspelou technológiou, ale infraštruktúra okolo nej sa neustále vyvíja a mení, čo bude určujúce aj pre nové trendy v oblasti tlače v roku 2024 a nasledujúcich rokoch.  

Moderné pracovisko zažilo v posledných rokoch mnoho otrasov, nech už spôsobených technológiami, ekonomickými tlakmi alebo globálnymi pandémiami. S tým, ako sa podniky prispôsobujú a z hybridnej a vzdialenej práce sa pre mnohé z nich stáva norma, vynárajú sa ďalšie trendy v oblasti tlačových technológií, ktoré pomôžu malým a stredným podnikom pokračovať v rozvoji inteligentnejšej tímovej spolupráce. Ústrednými témami týchto trendov sú umelá inteligencia, bezpečnosť a cloudové dáta – tu sa pozrieme na trendy, ktoré budú hnacou silou inovácií v oblasti tlače pre rok 2024.

Vplyv umelej inteligencie na tlačové procesy   
Málokto v podnikateľskej komunite predvídal náhly vzostup a dopad, ktorý umelá inteligencia (AI) v posledných 12 mesiacoch dosiahla. Rozšírenie použitia umelej inteligencie je ohromujúce a bude predstavovať jednu z najrýchlejších zmien v histórii IT. Pre lepšiu predstavu, zavedenie cloudu trvalo desať rokov. Naopak, umelá inteligencia dosiahne rovnakú úroveň prijatia, rozšírenia a dopadu za pouhých dvanásť mesiacov. Jedno je isté, trend jej využívania v podnikovej sfére bude do budúcnosti len narastať. 

Na úrovni tlačových zariadení začneme pozorovať trendy, keď umelá inteligencia zjednoduší a personalizuje používanie technológií vo firme, pomôže znížiť počet krokov na vykonanie tlačovej úlohy alebo napríklad pomôže personalizovať spôsob, akým ľudia zariadenie používajú.  

Pri zložitejších procesoch súvisiacich s digitalizáciou sa už teraz stretávame s využívaním umelej inteligencie, ktorá prispieva k zaznamenávaniu dokumentov a workflow. Procesy, ako je ručná klasifikácia a extrakcia informácií z dokumentov, už nie sú prácne, pretože mnoho z nich preberá umelá inteligencia.  

AI rovnako tak pomáha pretvárať zákaznícku skúsenosť tým, že ponúka rýchlejší prístup k obsahu podpory, pomáha poskytovať lepší komfort našim zákazníkom, našim predajcom, servisným technikom a podobne. 

Umelá inteligencia môže podnikom priniesť skutočné výhody, ale môže tiež značne zvýšiť úroveň ohrozenia. Hackeri a aktéri so zlými úmyslami už túto technológiu využívajú vo svoj prospech.  

Už teraz sa objavuje trend stále rýchlejšieho zneužívania zraniteľných miest, čo má za následok, že podniky nebudú vedieť, ako také útoky vyzerajú, kým k nim skutočne nedôjde. Pre zmierňovanie týchto hrozieb je preto nevyhnutné, aby distribútori tlačových riešení aj zákazníci sledovali vývoj v oblasti umelej inteligencie aj z hľadiska zabezpečenia tlače. To znamená, pravidelne vyhodnocovali procesy a uisťovali sa, že stratégia zabezpečenia podnikovej tlače plní svoj účel.  

Zabezpečenie tlače v malých podnikoch
Zabezpečenie obchodných informácií vo fyzickej aj digitálnej podobe nie je trendom, ale nutnosťou. Jednou z oblastí organizácie, ktorá sa často zanedbáva, je zabezpečenie tlače – to platí najmä pre menšie podniky, kde môžu byť odborné znalosti zamestnancov IT obmedzené.  

V roku 2023 sme vykonali v komunite malých a stredných podnikov úplne nový prieskum týkajúci sa obáv o bezpečnosť IT a ich prístupu k zaisteniu bezpečnosti dát. Podľa zistenia 32 % respondentov uviedlo, že nemajú zavedené žiadne bezpečnostné opatrenia IT, ktoré by sa týkali kancelárskych tlačiarní.  Tohoročný prieskum spoločnosti Quocirca navyše ukázal, že porušenia zabezpečenia údajov súvisiace s tlačou sú stále celkom bežné – 61 % respondentov uviedlo aspoň jeden prípad straty dát za posledných 12 mesiacov. 

Bez ohľadu na veľkosť musia podniky zo zabezpečenia tlače urobiť jednu z priorít, aby sa zabránilo neoprávnenému prístupu k firemným dátam, finančným záznamom, informáciám o zákazníkoch a ďalším súkromným materiálom, ktoré by mohli viesť k právnym, finančným alebo reputačným škodám. V dôsledku toho musí byť všetko vnútri podniku zabezpečené 

Trendy, ktoré v oblasti zabezpečenia tlače pozorujeme, sa týkajú tak fyzickej, ako aj digitálnej úrovne zariadenia. Samotné zariadenie má v sebe zabudované veľké množstvo bezpečnostných funkcií a súčasťou našej trvalej zodpovednosti ako dodávateľa je informovať a vzdelávať našich zákazníkov v oblasti ich maximálneho využitia.  

Aby pomohla prekonať potenciálne problémy, hrozby a zraniteľnosti v oblasti zabezpečenia tlače, vydala spoločnosť Sharp nedávno riešenie pod názvom Kompletné zabezpečenie tlače, ktoré poskytuje „vždy aktívnu“ bezpečnú ochranu, takže je možné urýchlene identifikovať a vyriešiť prípadné nedostatky alebo bezpečnostné výstrahy. 

V reakcii na meniace sa prostredie v oblasti zabezpečenia a správy tlače reaguje spoločnosť Sharp na hrozby novými a inovatívnymi spôsobmi. Synappx Cloud Print, ako súčasť našich riešení na správu tlače, je jednoduché, nákladovo efektívne cloudové riešenie, ktoré preberá to najlepšie zo zavedeného lokálneho riešenia Job Accounting II (JAII) spoločnosti Sharp a zaisťuje ho z cloudu, pričom poskytuje možnosti lokálnej aj cloudovej správy tlačových úloh. 

Cloudové dáta sú podnikovou prioritou  

Cloud ako technológia nie je ničím novým a prechod na cloudové služby sa už nepovažuje za trend. Za oblasti rastu sa považujú skôr spôsoby, ako organizácie čo najlepšie využívajú cloudové služby, ktoré majú a používajú.  

Pre úspech týchto služieb je rozhodujúce, ako organizácie svoje vlastné dáta zavádzajú, zabezpečujú a používajú. Rovnako ako pri ostatných digitálnych nástrojoch platí, že tieto služby fungujú iba vtedy, ak je zaistený prístup k správnym dátam. To na druhú stranu znamená, že podniky musia byť pripravené zdieľať svoje dáta. Trend pre rok 2024 a nasledujúce roky sa preto zameriava na dáta a spôsob ich zdieľania a využívania. To sa týka nielen tlače, ale celého podniku.  

Ako uviedol Colin Blumenthal, viceprezident Sharp Europe IT Services, v našom článku o predpovediach pre oblasť IT služieb, „vzdelávanie v oblasti zabezpečenia dát a priebežnej technickej podpory bude aj v roku 2024 cenným trendom.“ 

Všetky cloudové infraštruktúry a firemné dáta sú chránené pred neoprávneným prístupom zvonka, ale v závislosti od typu uzatvorenej licenčnej zmluvy sa ochrana súkromia vnútri organizácie môže značne líšiť. Priebežné monitorovanie a pravidelné audity cloudovej infraštruktúry pomáhajú identifikovať a riešiť zraniteľné miesta zabezpečenia. To zahŕňa aj sledovanie činností používateľov, konfigurácií a systémových protokolov. 

Vytvorenie správnych pracovných postupov pre prístup k dátam v rámci podniku sa preto rýchlo stáva zásadnou témou, najmä v čase umelej inteligencie, keď je možné informácie filtrovať a pristupovať k nim omnoho rýchlejšie než kedykoľvek predtým. Ak nie sú zavedené správne dátové štruktúry so správnou úrovňou oprávnenia, môže rýchlo dôjsť k porušeniu zabezpečenia dát. 

Spoločnosť Sharp má tú výhodu, že ponúka širokú škálu poradenstva v oblasti IT, a to vrátane otázok zabezpečenia. To znamená, že môžeme malým a stredným podnikom pomôcť zaistiť, aby dáta týkajúce sa tlače a ostatných oblastí, kto k nim má prístup a ako ich používa, boli prioritou každej firmy. 

V druhej časti nášho pohľadu na trendy v oblasti tlače, ktoré malé a stredné podniky ovplyvnia v roku 2024, sa pozrieme na automatizáciu, udržateľnosť a na to, ako sa inovácie menia, aby odrážali spôsoby, akými kancelárie chcú dokumenty tlačiť. 

Tento článok bol pripravený na základe diskusie s marketingovým tímom spoločnosti Sharp Europe: Jason Cort (európsky riaditeľ pre riadenie produktov a marketing), Rob Davis (manažér pre oblasť riešenia a služieb), Claudio Roselli (vedúci oddelenia riadenia produktov a vývoja softvéru) a Ben Lake (hlavný produktový manažér pre produkty MFP a tlačiarne).