Print Trends and Predictions 2024: Automation, Sustainability, and Innovation

Trendy a predpovede pre oblasť tlače do roku 2024: Automatizácia, udržateľnosť a inovácie

Potreba tlače vo firme sa neustále mení. Kľúčové trendy v oblasti automatizácie, udržateľnosti a inovácií majú potenciál priniesť podnikom vyššiu produktivitu, úsporu nákladov a flexibilitu. Tu sa pozrieme na to, ako sa budú vyvíjať trendy v oblasti tlače pre rok 2024.

V prvej časti našich predpovedí a trendov v oblasti tlače pre rok 2024 sme sa zaoberali tým, ako sú pripojené zariadenia ovplyvnené nástupom inteligentnejšej umelej inteligencie a akú zásadnú rolu hrá zabezpečenie tlače a súkromia v oblasti cloudových dát. Tentoraz sa zaoberáme tým, ako automatizácia pomáha meniť spôsob fungovania odvetvia tlače, prečo musí udržateľnosť zostať kľúčovým záujmom podnikov a aká je hnacia sila inovácií v odbore, ktorý sa pre mnohých považuje za vyspelú technológiu.  

Automatizácia tlačových procesov    

Automatizácia podnikových procesov nie je žiadnou novinkou a zefektívnenie práce je trendom, ktorý prináša úžitok tak zamestnávateľovi, ako aj zamestnancovi. Odstránenie manuálnych krokov z rutinných operácií urýchľuje produktivitu, znižuje celkové náklady a zároveň umožňuje zamestnancom sústrediť sa na užitočnejšie úlohy.   

Multifunkčné tlačiarne stále hrajú dôležitú rolu v automatizácii mnohých podnikov, pretože sa tu často vyskytuje v analógovej podobe obsah, ktorý je potrebné začleniť do digitálnych pracovných procesov. Trend, ktorý sa u zákazníkov naďalej presadzuje, sa zameriava na odklon od centralizovaných procesov v prospech vlastných pracovných postupov. Aj bez nutnosti prístupu k samotnej úrovni kódu sú teraz k dispozícii nástroje, ktoré umožňujú aj tým najmenším firmám ľahko automatizovať manuálne a prácne úlohy.    

Rovnako ako pri mnohých iných trendoch, ktoré pozorujeme, to bude s využitím umelej inteligencie ešte jednoduchšie. Automatizácia procesov bola donedávna veľmi nákladnou záležitosťou, ktorá vyžadovala drahé poradenstvo a zostavenie a konfiguráciu systémov na mieru. Nasadenie umelej inteligencie teraz umožňuje ich uchopenie v podstate ako štandardnej platformy, a vytvoriť z nej niečo vysoko personalizované a jedinečné pre konkrétneho zákazníka, to všetko veľmi nákladovo efektívnym spôsobom.  

Ekologickejšie spôsoby tlače    

V posledných rokoch sa otázky udržateľnosti a životného prostredia stali pre spoločnosti najvyššími prioritami. Napriek ekonomickým problémom musia podniky investovať do ekologických iniciatív už teraz, aby si zaistili životaschopnú budúcnosť. Odvetvie tlače sa v Európe stretáva so zavádzaním nových predpisov o udržateľnosti, či už v podobe návrhov, ktoré dávajú výrobcom čas na prípravu, alebo v podobe zákonov, ktoré už vstupujú do platnosti.  

Jednou z oblastí, kde dochádza k zmenám, sú repasované alebo renovované zariadenia. Výskum IDC naznačuje, že do roku 2027 sa budú celosvetovo podniky snažiť pokryť 10 % svojich nákupov zariadení pomocou repasovaných alebo renovovaných zariadení. Aj keď sa tento trend do značnej miery opiera o nákup tlačových zariadení na podnikovej úrovni, očakávame, že sa presunie aj do malých a stredných podnikov, ktoré sa snažia ušetriť peniaze a zlepšiť udržateľnosť prostredníctvom recyklácie a opätovného použitia tlačových zariadení. 

V celej Európe sme naďalej svedkami iniciatív, ktoré rozvíjajú a zdokonaľujú opatrenia v oblasti udržateľnosti. Európske regulačné orgány v oblasti tlače priebežne zavádzajú nové predpisy, či už v podobe návrhov, aby výrobcovia vedeli, čo môžu očakávať, alebo sa už teraz zavádzajú v praxi a stávajú sa zákonom.  

Aj keď neexistuje rýchle riešenie, prebiehajúce snahy vedú k dlhodobému pokroku v oblasti ekologickejšieho chodu podnikov. Napríklad nariadenie o ekodizajne pre udržateľné výrobky (ESPR) je novonavrhnuté nariadenie, ktoré povedie k zlepšeniu obehovosti, energetickej náročnosti a ďalších aspektov environmentálnej udržateľnosti výrobkov v EÚ.   

Jeden z aspektov nariadenia ESPR, ktorý vnímame ako dôležitý trend, sa týka predĺženia životnosti súčastí. Zákazníci obvykle svoje tlačové riešenia obnovujú v priemere každých päť rokov. S klesajúcim objemom tlače však je možné prirodzenú životnosť zariadení predĺžiť bez toho, aby to malo negatívny vplyv na zaistenie servisu alebo efektivitu.  Vzdialené monitorovanie a správa tlačových zariadení budú v týchto situáciách kľúčové pre zníženie nákladov, množstvo odpadu a predĺženie očakávaného životného cyklu.   

Snaha o väčšiu udržateľnosť tlače je trendom, ktorý bude naďalej naberať na význame. Multifunkčné zariadenia a tlačiarne sa stále častejšie navrhujú a vyrábajú ako spotrebiče, ktoré efektívne fungujú po celý čas svojej životnosti bez toho, aby vyžadovali akýkoľvek servis svojich súčastí. V dôsledku toho spoločnosť Sharp pokračuje vo vývoji vlastnej stratégie týkajúcej sa materiálov používaných pri výrobe, vrátane obalov, ako bolo diskutované v našom nedávnom rozhovore s vývojármi MFP.  

Postupné inovácie v oblasti tlače   

Nie je možné prehliadnuť skutočnosť, že tlač je z väčšej časti vyspelou technológiou. Je možné zvýšiť rýchlosť tlače, zefektívniť spotrebu energie, ale základná technológia zostáva rovnaká.    Inovačné trendy v oblasti tlače sú preto skôr čiastkového významu a často sa týkajú vytvárania nákladovo efektívnejších zariadení, či už ide o obstarávacie náklady, alebo náklady na údržbu. To platí najmä v čase, keď sa stále viac presadzuje hybridná práca, pracoviská sú viac roztrieštené a potreba objemu tlače sa znižuje.    

Trendom pre rok 2024 a nasledujúce roky je preto nahradenie tlačových zariadení formátu A3 v malých a stredných podnikoch s dôrazom na tlačové zariadenia formátu A4. Ide o odborový trend, ktorý reaguje na meniacu sa povahu tlače. Nielenže sú nižšie obstarávacie náklady samotného zariadenia, ale nákladovo efektívnejšia môže byť aj prevádzka a podpora, čo napomáha aj s plnením cieľov udržateľnosti v rámci podniku.   

To však neznamená, že by formát A3 v dohľadnom čase zanikol, pretože v mnohých organizáciách stále hrá významnú rolu. Pozorujeme však trend, keď sa počet tradičných centralizovaných zariadení formátu A3 pre veľké pracovné skupiny bude znižovať s tým, ako sa podniky prispôsobujú novej norme moderného pracovného prostredia. V dôsledku toho budú stále viac prevládať zariadenia formátu A4 s podobným okruhom funkcionalít, ktoré sú však vhodnejšie pre menšie tímy alebo pracovné skupiny.   

Iba pre pripomienku uvádzame, že v prvej časti nášho prehľadu trendov v oblasti tlače, ktoré ovplyvnia malé a stredné podniky v roku 2024, sa venujeme nástupu umelej inteligencie v oblasti tlače, potrebe zabezpečenia tlače a vývoji cloudových a dátových oprávnení pre jednoduchšiu tlač.

Tento článok bol pripravený na základe diskusie s marketingovým tímom spoločnosti Sharp Europe: Jason Cort (európsky riaditeľ pre riadenie produktov a marketing), Rob Davis (manažér pre oblasť riešení a služieb), Claudio Roselli (vedúci oddelenia riadenia produktov a vývoja softvéru) a Ben Lake (hlavný produktový manažér pre produkty MFP a tlačiarne).